Diabetes on yksi Suomen yleisimpiä sairauksia, sillä se on todettu jo yli puolella miljoonalla suomalaisella. Diabetestapaukset ovat jatkuvasti nousussa kotimaassa kuin ulkomaillakin. Siihen sairastuvat yhä nuoremmat.
Mikä on diabetes?
Diabetes on sairaustila, jossa henkilön verensokeri on jatkuvasti koholla. Tämä saattaa johtua joko solujen insuliiniresistenssistä elimistössä tai insuliinia tuottavien solujen toimimattomuudesta, toisinaan jopa molemmista. Sairauteen saattaa liittyä erilaisia sivuoireita, kuten sivusairauksia. Toisinaan diabetes saattaa myös muuttaa muotoaan samalla, kun tauti etenee.
Diabetestyypit
Diabetestyyppejä on kymmeniä, eivätkä kaikki tyypit ole luokiteltavan tiettyjen kategorioiden alle. Luokitus tulee todennäköisesti muuttumaan sitä mukaa, kun tieto sairauksista etenee ja Suomessa on jo ehdotettu uutta mallia luokitukselle diagnostiikan helpottamiseksi. Tällä hetkellä Maailman terveysjärjestö WHO jaottelee diabeteksen seuraaviin kategorioihin:
- 2-tyypin diabetes: Alkaa yleensä vasta aikuisiällä. Sille altistavia seikkoja saattavat olla esimerkiksi ylipaino, keskivartalolihavuus ja korkea kolesteroli sekä verenpaine. Tärkein hoitomuoto on painon pudottaminen ja liikkuminen, joiden ohella henkilö käyttää usein myös lääkkeitä.
- 1-tyypin diabetes: Tunnetaan perinteisesti lapsuustyypin diabeteksenä. Nykylääketiede ei tunne ehkäisykeinoja tämän tyypin diabetekselle. 1-tyypin diabeteksessä insuliinia tuottavat solut ovat tuhoutuneet tai pahoin vaurioituneet, joten sairautta on aina hoidettava insuliinilla.
- Raskausdiabetes:Toisinaan raskaana oleva nainen saattaa joutua tilaan, jossa hänen kehonsa sokeriaineenvaihdunta häiriintyy. Tämä tila on yleensä tilapäinen ja loppuu raskauden loputtua.
- Muista syistä johtuva diabetes: Voi ilmentyä esimerkiksi pankreatiitin eli haimatulehduksen seurauksena
Lisäksi WHO:n luokituksen ulkopuolelle jäävät LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults) eli aikuisiällä kehittyvä, tyypin 1 diabeteksen muoto ja MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) eli voimakkaasti perinnöllinen noin 20-30 vuotiaana alkava diabetes.
Miten diabetes voidaan diagnosoida?
Diabetes voidaan todeta monella eri tavalla. Se voidaan mitata joko sokerirasituskokeella, paastosokerikokeella tai HbA1c-kokeella.
Diabetes ja…
- Ravinto: Diabeetikon täytyy suunnitella ruokavalionsa huolella verensokeritasapainoa ajatellen.
- Paino: Diabeetikon kannattaa tarkkailla painoaan erityisellä huolella.
- Liikunta: Etenkin 2-tyypin diabeteksessa liikunnalla on suuri rooli, sillä se auttaa niin verensokeriarvojen tasoittamisessa kuin painon pudottamisessakin. Erityisiä ohjeita ei tarvitse noudattaa, vaan diabeetikolle sopivat samat ohjeet liikuntaan kuin muillekin.
- Päihteet: Kun diabetesta hoidetaan, on tupakoinnin lopettamisella suuri rooli hoidossa. Myös alkoholin käyttöä kannattaa harkita tarkoin. Alkoholi laskee verensokeritasoa, joten se saattaa aiheuttaa diabeetikolle erittäin ikäviä oireita.
- Verensokerin mittaus: Diabeetikon tekemällä itsehoidolla on suuri rooli omassa hoidossa. Se, kuinka usein mittauksia on tehtävä, suunnitellaan yhdessä potilaan ja lääkärin kanssa. Jos potilasta hoidetaan insuliinilla, on mittauksia tehtävä vähintään joka aamu ja ilta sekä aterioita edeltävästi.
Näin 2-tyypin diabetesta hoidetaan
2-tyypin diabeteksessa lääkitys aloitetaan aina alussa metformiinilla. Hoidon alussa annostus on pieni, minkä jälkeen sitä nostetaan noin viikon välein. Hoito aloitetaan porrastetusti, jotta vältytään ikäviltä sivuoireilta, joita voivat olla esimerkiksi pahoinvointi ja ripuli. Kun lääkityksellä ollaan useita vuosia, kannattaa B12-vitamiiniarvot tarkastaa muutaman vuoden välein puutoksen varalta.
Lisäksi yli 50 peosenttia 2-tyypin diabeetikoista tarvitsee joskus myös insuliinia osana hoitoa. Tämä voidaan toteuttaa useilla eri tavoilla.
Näin diabetes vaikuttaa…
- Ajamiseen: Diabetes ei sinällään ole este ajamiselle. Ajamisen edellytys on kuitenkin se, että henkilö osaa aistia verensokerinsa tai tarkkailee sitä aktiivisesti. Diabeetikon ajoterveys tarkastetaan 1-5 vuoden välein. Mikäli ajoterveydessä havaitaan haittoja, voidaan henkilö määrätä ajokieltoon.
- Ammatin valitsemiseen: Diabetes ei hyvin hoidettuna rajoita elämää juurikaan, mutta se estää muutamissa ammateissa työskentelyn. Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi lentäjä, sukeltaja ja veturinkuljettaja. Näissä ammateissa työskentely ei sovi diabeetikoille siksi, että liian matala verensokeri saattaisi aiheuttaa niissä suurta haittaa. Yleensä diabetes estää myös armeijaan menemisen.
- Vanhusten elämään: Vanhusten hoitoa suunniteltaessa hoitosuunnitelma tehdään henkilön voinnin perusteella. Terveen vanhuksen kohdalla voidaan pitkälti toimia samoilla periaatteilla kuin muiden aikuisten kohdalla.
Toki ikääntyneiden potilaiden kohdalla on kiinnitettävä erityistä huomiota verenglukoosiin sekä lihaskuntoon ja jalkoihin. Myös sisäelinten toimintaa on tarkkailtava erityisellä huomiolla.
Lue lisää diabeteksen kanssa elämisestä Diabatestutkimussäätiön sivuilta.
Näin diabetesta seurataan
Jos aikuisella 2 tyypin diabetes on stabiili, riittää seuranta vuoden välein. Mikäli poikkeamia sokeritasoissa esiintyy tai sairauteen liittyy merkittäviä sivuoireita, voi käyntejä olla useamminkin. Käynneillä käydään läpi vointia sekä fyysistä kuntoa ja mitataan pitkä sokeri sormenpään paastottomalla verinäytteellä. Myös pistospaikat käydään läpi.
Vuosittaisessa tarkastuksessa katsotaan painon ja sykkeen lisäksi myös verenpaine ja suoritetaan laajemmat verikokeet sekä otetaan virtsanäyte. Myös jalat, hampaat ja suu voidaan tarkistaa. Muutaman vuoden välein kolesteroli- ja maksaarvot mitataan ja otetaan sydänkäyrä. Silmänpohja kuvataan rappeutumien varalta.
Opiskele lisää diabeteksestä netissä
Oletko sinä tai läheisesi sairastunut diabetekseen? Diabetes on oikein hoidettuna suhteellisen harmiton tauti, mutta saattaa alussa vaatia hieman opettelua. Siksi kannattaakin harkita esimerkiksi diabeteksestä kertovalle nettikurssille osallistumista. Vaikka kurssi olisikin hintava, se saattaa antaa jopa elintärkeää tietämystä. Juuri siksi siihen kannattaa panostaa huolella. Jos perheesi talous on tiukilla eikä ylimääräisiä pennosia ole, voit helposti rahoittaa kurssisi pikalainan avulla. Voit hakea pikalainaa netistä koska tahansa ja saada sen tilillesi heti. Tee se nyt, sillä kurssi saattaa pelastaa elämäsi!