Vaihtoehtoishoidot on tunnettu jo tuhansia vuosia, kauan ennen kuin moderni lääketiede on saanut alkunsa. Monet luottavat vaihtoehtoishoitojen voimaan yhä tänäkin päivänä, ja usealle tämä merkitsee mahdollisuutta elättää itsensä yrittäjänä. Oletko kuullut esimerkiksi näistä hoidoista?
Mistä rahat kurssille?
Kiinnostuitko vaihtoehtoisesta hoidosta ja ehkäpä sen suorittamisesta yrittäjänä? Yrittäjänä itsensä elättäminen on monella tapaa antoisaa, sillä tuloja tulee oman panoksen mukaan. Mitä enemmän töitä teet, sitä paremmin myös tienaat. Kuitenkin alussa menoja on paljon ja tuntuu siltä, että satasia saattaa palaa tuosta vaan yrityksen perustamiseen liittyviin juokseviin menoihin, kuten toiminimen ottamiseen. Jo pelkästään oman alan kurssille voi helposti palaa jopa tuhansia euroja, ja harvalla on alkavassa yrityksessään sellaisia varoja. Mistä siis hankitaan tarpeeksi varoja kurssille osallistumiseen? Hyvä idea voi olla ottaa kurssia varten pikavippi heti netistä. Pikalainaa voit hakea vuorokauden ympäri ja saat sen tilillesi heti. Sen avulla saat kurssin käytyä juuri silloin kun sinulle sopii. Kurssi maksaa itsensä varmasti moninkertaisena takaisin, joten sen käymistä ei kannata turhaan miettiä. Kurssille siis hop, ja jännittävä elämä yrittäjänä saa alkaa!
Moksibustio
Harva Suomessa on kuullut moksibustiosta, kiinalaisesta hoitomuodosta, joka pyrkii edistämään energian ja veren virtaa ihmiskehossa. Hoidossa poltetaan kuivattuja pujopaloja suoraan iholla, akuneulalla tai sikarilla. Kun hoitoa suoritetaan suoraan ihon päällä, voidaan ihon suojaksi palavaa pujoa vastaan asettaa esimerkiksi inkivääriviipale. Hoidon ajatuksena on lämmittää akupunktiopistettä, joten se liittyy monellakin tavalla suoraan akunpuntioon. Moni kertoo saaneensa hoidosta apua monenlaisiin vaivoihin ja sen käyttäjät kokevat hoidon varsin mukavaksi. Moksibustio lämmittää akupistettä, vahvistaa aktiivisuutta ja avaa salpautumia. Kyseessä ei ole mikään uusi kotkotus, sillä moksibustiota on tituleerattu useissa varhaisissa teksteissä ja sitä on ylistetty jo tuolloin.
Akupunktio
Akupunktio saattaa olla monelle suomalaiselle moksibustiota tutumpi hoito. Sen alkuperä on sama kuin moksibustion, sillä senkin juuret ovat Kiinassa ja kiinalaisessa lääketieteessä. Akupuntion idea on pistää ohuen ohuita neuloja eri puolille ihmisen kehoa. Akupuntio eroaa monesta muusta itämaisen lääketieteen suuntauksesta sillä, että Maailman terveysjärjestö on tunnustanut sen tehon tieteellisesti usean kymmenen oireen ja sairauden hoitoon. Akupunktion juuret ovat kaukana menneisyydessä tuhansien vuosien päässä ja se onkin kehitetty jo kauan ennen kuin ihmisen anatomiasta tai varsinkaan soluista on tiedetty tuon taivaallista. Siksi monet sen arvostelijat ovatkin kyseenalaistaneet hoidon perustan, vaikka sen toimivuus onkin osoitettu virallisten lähteiden toimesta.
Kuppaus
Myös kuppaus lienee monelle suomalaiselle tuttu ainakin sanana, vaikka kaikki tuskin tietävät, mistä hoidossa on pohjimmiltaan oikein kyse. Kuppaus on nimittäin vanhan kansan parannuskeino, joka perustuu ihmiskehon käsitykseen, jossa keho rakentuu neljästä nesteestä, jotka ovat keltainen ja musta sappi, lima ja veri. Joskus näiden nesteiden tasapaino saattaa heittää, mikä aiheuttaa kehossa kipua ja sairastumisia. Kuppaus poistaa kehon laskimoista verta imukuppien tai kuppaussarvien avulla. Kupit imetään ihoon niin, että niiden alipaine vetää verta. Toimenpiteen suorittajan nimike on kuppari tai kuppaaja. Kuppauksen tarkoitus historiallisesti on ollut saastuneen veren saaminen pois ihmisen elimistöstä. Se kuitenkin toimii sairauskipujen lievittäjänä myös välittömästi, sillä kudosten paineen lievittäminen saattaa poistaa kipua. Ennen kuppausta on tunnettu myös samantyyppinen hoito, imeminen. Siinä varioituneesta ihosta pyrittiin poistamaan epäpuhtauksia nuolemisen ja imemisen avulla. Tämä muistuttaa suuresti monien eläinten tapaa nuolla haavoja.
Kuppauksen tyylisiä hoitomuotoja on havaittu useilla kansoilla useissa kulttuureissa, sillä esimerkiksi antiikin etelässä vastaavia hoitoja käytettiin viallisen nestetasapainon korjaamiseksi, kun taas islamilaisessa kulttuurissa sillä yritettiin kääntää limojen ja verien virtaussuuntaa eikä hoitoa tuolloin suoritettu sairastuneessa kohdassa vaan muualla kehossa.
Vyöhyketerapia
Vyöhyketerapia on monelle uudempi tuttavuus. Se on vaihtoehtoishoitoa, jossa ihmisen sairauksia ja kiputiloja lievitetään painamalla uskomuksen mukaisia pisteitä ihmisen kehossa. Vyöhyketerapian suorittaja käy läpi joko jalkojen pisteet tai koko kehon pisteet riippuen siitä, minkälaisia vaivoja hoidolla ollaan hoitamassa. Suomessa vyöhyketerapeutiksi on mahdollista kouluttautua useassakin eri paikassa, joskin koulutuskeskukset sijoittuvat usein isojen kaupunkien alueelle. Eri koulutuksissa voi saada jonkin verran toisistaan eroavaa koulutusta ja opetusta. Suomessa vyöhyketerapian opiskelemista ja harjoittamista ei säädetä laissa, joten vyöhyketerapeuttina toimivan henkilön kokemus ja koulutus voivat vaihdella suurestikin.
Kalevalainen jäsenkorjaus
Suomalainen suosii usein suomalaista. Siksi kalevalainen jäsenkorjaus kiinnostaakin Suomessa monia, sillä se on osa suomalaista, Keski-Pohjanmaalla syntynyttä kansanparannusoppia jäsenkorjauksesta. Hoito keskittyy tarkastelemaan esimerkiksi henkilön ryhtiä ja liikehdintää sekä kehon yleistä olemusta. Hoito sai alkunsa suvuista, jossa sitä siirrettiin eteenpäin perimätietona.
Vasta viime vuosina kalevalainen jäsenkorjaus on löytänyt tiensä suurelle yleisölle, kun sitä on alettu opettamaan kursseilla jokaiselle, joka haluaa oppia. Usein oppiminen keskittyy viikonloppuna tapahtuville kursseille, joissa olennainen osa on itse tekemisellä ja sillä, että hoitoa päästään kokeilemaan käytännössä.
Kalevalainen jäsenkorjaus ei ole ainoa jäsenkorjauksen haara, vaan niitä on olemassa useitakin. Kalevalainen jäsenkorjaus sai alkunsa siitä, että sen patriarkka tapasi lukea ihmisanatomian kirjoja sekä Kalevalaa vierekkäin. Hän käytti tietojaan alun perin ollessaan töissä paimenena, kun loukkaantuneita eläimiä piti saada taas kävelemään kunnolla. Samainen mies osasi myös perimätiedon mukaan ennustaa säätä.
Nimensä mukaan kalevalainen jäsenkorjaus pohjaa siis Kalevalaan, ja onkin inspiroitunut opuksen viidennessätoista luvussa kuvatusta jäsenkorjauksesta. Nyttemmin on tosin pohdiskeltu, että siinä todennäköisesti kuvataan itämaisia tekniikoita käyttänyttä parantajaa. Kohta kuuluu näin:
“Jos on luu luiskahtanut, siinä luuta luiskahuta.
Jos on liha liikahtanut, siinä lihaa liikahuta.
Jos on jäsen järkähtänyt, siinä jäsentä järkähytä.”
Kalevalainen jäsenkorjaus on nykyään suojattu 3 vuoden mittaiseksi koulutukseksi Kansanlääkintäseuran toimesta.